Aktuelle Ernährungsmedizin 2008; 33(4): 177-183
DOI: 10.1055/s-2008-1067454
Originalarbeit

© Georg Thieme Verlag KG Stuttgart · New York

Mangelernährung in deutschen Pflegeheimen und Krankenhäusern – Pflegebedarf und pflegerische Versorgung

Malnutrition in German Nursing Homes and Hospitals – Care Dependency and Nursing InterventionsA.  Tannen1 , T.  Schütz2 , T.  Dassen3 , N.  van Nie-Visser4 , J.  Meijers4 , R.  Halfens4
  • 1Charité – Universitätsmedizin Berlin, Institut für med. Soziologie, AG pflegerische Versorgungsforschung, Berlin
  • 2Charité – Universitätsmedizin Berlin, Medizinische Klinik, Schwerpunkt Gastroenterologie / Hepatologie / Endokrinologie, Berlin
  • 3Charité – Universitätsmedizin Berlin, Institut für Medizin- / Pflegepädagogik und Pflegewissenschaft, Berlin
  • 4Department of Health Care and Nursing Science, Universiteit Maastricht, The Netherlands
Further Information

Publication History

Publication Date:
24 July 2008 (online)

Zusammenfassung

Fragestellung Rechtzeitiges Erkennen eines defizitären Ernährungszustandes und Sicherstellen einer adäquaten Nahrungs- und Flüssigkeitszufuhr gehören auch in den Verantwortungsbereich von Pflegekräften. Sowohl über das Ausmaß des Pflegebedarfs bei der Nahrungsaufnahme als auch über das pflegerische Versorgungsangebot bei mangelernährten Patienten in deutschen Kliniken und Pflegeheimen gibt es kaum verlässliche und vergleichbare Daten. Methode In einem jährlichen multizentrischen Survey zu häufigen Pflegeproblemen in Krankenhäusern (KH) und Pflegeheimen (PH) wurde für jeden Patienten von geschulten Pflegekräften ein standardisierter Erhebungsbogen ausgefüllt. Der Unterstützungsbedarf bei der Nahrungsaufnahme wurde mittels der Pflegeabhängigkeitsskala (PAS) erhoben. Ein ernährungsbedingtes Risiko wurde mittels Body-Mass-Index (BMIbis 64 Jahre ≤ 18,5 kg / m2, BMIab 65 Jahre ≤ 20 kg / m2), dem Malnutrition Universal Screening Tool (MUST ≥ 1) und der Braden-Skala (Subskala Ernährung: Ernährung mäßig bis schlecht) erfasst. Ergebnisse 2007 beteiligten sich 29 Pflegeheime (n = 2 393) und 22 Krankenhäuser (n = 4 080) mit einer Rücklaufquote von 85 % (PH) bzw. 67 % (KH). Tägliche pflegerische Unterstützung bei der Nahrungs- und Flüssigkeitsaufnahme benötigen 32 % der KH-Patienten und 76 % der PH-Bewohner. Die Prävalenz eines mangelernährungsbedingten Risikos betrug in den Krankenhäusern 5,2 % (BMI), 19,2 % (MUST) und 15,9 % (Braden) und in den Pflegeheimen 8,8 % (BMI), 21 % (MUST) und 14,6 % (Braden). Der Anteil an Risikopatienten, welche eine ernährungsbezogene Pflegeintervention erhielten war in den Pflegeheimen (63,3–67,5 % [MUST]; 72,1 % [Braden]) höher als in den Krankenhäusern (18,2–34,7 % [MUST]; 39,5 % [Braden]). Schlussfolgerung Ein erheblicher Teil der KH-Patienten und ein noch größerer Teil der PH-Bewohner benötigen Unterstützung bei der Nahrungsaufnahme. Defizite bestanden hinsichtlich der geleisteten Interventionen zur Vorbeugung / Behebung von Ernährungs- und Flüssigkeitsdefiziten. Besonders innerhalb der Krankenhäuser besteht Optimierungsbedarf.

Abstract

Purpose Early detection of an insufficient nutritional condition and providing an adequate nutritional intake and hydration of patients also belong to the responsibility of nurses. There are hardly reliable and comparable data neither about the extent of care dependency concerning eating and drinking nor about the nursing interventions offered to malnourished patients in German hospitals and nursing homes. Material and methods In an annual multicentered survey about common nursing diagnoses in hospitals and nursing homes a standardized questionnaire was completed by trained nurses for every patient. The need of care during nutritional intake was measured by the care dependency scale (CDS). A nutritional risk was assessed using Body Mass Index (BMIunder 64 years ≤ 18.5 kg / m2, BMIover 65 years ≤ 20 kg / m2), the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST ≥ 1) and the Bradenscale (subscale nutrition: food intake probably inadequate or poor). Results In 2007 a total of 29 nursing homes (n = 2 393) and 22 hospitals (n = 4 080) participated in the study with a response rate of 85 % (nursing homes) and 67 % (hospitals). Daily need of support during food and fluid intake (CDS) was found in 32 % of the hospital patients and in 76 % of the nursing home residents. Depending on the measurement, the prevalence of nutritional risk in hospitals was 5.2 % (BMI), 20 % (MUST) and 19,5 % (Braden) and in nursing homes 8.8 % (BMI), 20 % (MUST) and 14.6 % (Braden) respectively. The proportion of patients at nutritional risk who received nutritional nursing intervention was higher within the nursing homes (63.3–67.5 % [MUST]; 72.1 % [Braden]) than within the hospitals (18.2–34.7 % [MUST]; 39.5 % [Braden]). Conclusion A remarkable proportion of hospital patients as well as an even higher proportion of nursing home residents need daily support in food and fluid intake. Considerable deficits exited in interventions provided to prevent or treat nutritional or fluid deficits, especially within the hospitals.

Literatur

  • 1 Norman K, Lochs H, Pirlich M. Malnutrition als prognostischer Faktor.  Chirurgische Gastroenterologie. 2004;  20 175-180
  • 2 Cowan D, Roberts J, Fitzpatrick J. et al . Nutritional status of older people in long-term care settings: current status and future directions.  International Journal of Nursing Studies. 2004;  41 225-237
  • 3 Ponzer S, Tidermark J, Brismar K. et al . Nutritional status, insulin-like growth factors-1 and quality of life in elderly women with hip fractures.  Clinical Nutrition. 1999;  18 (4) 241-246
  • 4 Breslow R. Nutritional Status and Dietary intake of patients with pressure ulcers: Review of research literature 1943 – 1989.  Decubitus. 1991;  4 (1) 16-21
  • 5 Hengstermann S, Fischer A, Steinhagen-Thiessen E, Schulz R J. Nutrition Status and Pressure Ulcer: What we need for Nutrition Screening.  Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2007;  31 (4) 288-294
  • 6 Schneider S, Veyres P, Pivot X. et al . Malnutrition is an independent factor associated with nosocomial infections.  British Journal of Nutrition. 2004;  92 105-111
  • 7 Kyle U, Pirlich M, Lochs H. et al . Increased length of hospital stay in underweight and overweight patients at hospital admission: a controlled population study.  Clinical Nutrition. 2004;  24 133-142
  • 8 Pirlich M, Schütz T, Norman K. et al . The German hospital malnutrition study.  Clinical Nutrition. 2006;  25 563-572
  • 9 Sullivan D H, Sun S, Walls R C. Protein-Energy Undernutrition among elderly hospitalized Patients A prospective Study.  JAMA. 2007;  281 (21) 2013-2019
  • 10 Bauer J, Wirth R, Volkert D. et al . Malnutrition, Sarkopenie und Kachexie im Alter – Von der Pathophysiologie zur Therapie.  Deutsche medizinische Wochenzeitschrift. 2008;  133 305-310
  • 11 Pauly L, Stehle P, Volkert D. Nutritional situation of elderly nursing home residents.  Zeitschrift für Geriatrie und Gerontologie. 2007;  40 3-12
  • 12 Volkert D. Leitlinie enterale Ernährung der DGEM und DGG: Ernährungszustand, Energie- und Substratstoffwechsel im Alter.  Aktuelle Ernährungsmedizin. 2004;  29 190-197
  • 13 Kondrup J, Johansen N. et al . Incidence of nutritional risk and causes of inadequate nutritional care in hospitals.  Clinical Nutrition. 2002;  21 (6) 461-468
  • 14 Dijkstra A, Buist G, Dassen T. Nursing-care dependency. Development of an assessment scale for demented and mentally handicapped patients.  Scandinavian Journal of Caring Sciences. 1996;  10 (3) 137-143
  • 15 Dijkstra A, Brown L, Havens B. et al . An international psychometric testing of the care dependency scale.  Journal of Advanced Nursing. 2000;  31 (4) 944-952
  • 16 Dijkstra A, Tiesinga L, Plantinga L. et al . Diagnostic accuracy of the care dependency scale.  Journal of Advanced Nursing. 2005;  50 (4) 410-416
  • 17 Lohrmann C, Dijkstra A, Dassen T. The Care Dependency Scale: an assessment instrument for elderly patients in German hospitals.  Geriatric Nursing. 2003;  24 (1) 40-43
  • 18 WHO .Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of WHO expert Committee. WHO Technical Report Series 854. Geneva; World Health Organization 1995
  • 19 WHO .Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of WHO Consultation. WHO Technical Report Series 894. Geneva; World Health Organization 2000
  • 20 Bauer J, Volkert D, Wirth R. et al . Diagnostik der Mangelernährung des älteren Menschen.  Deutsche medizinische Wochenzeitschrift. 2006;  131 223-227
  • 21 Volkert D, Berner Y, Berry E. et al . ESPEN Guidelines on enteral nutrition: Geriatrics.  Clinical Nutrition. 2006;  25 330-360
  • 22 Malnutrition Advisory Group .The MUST explanatory booklet. BAPEN, charity number 1 023 927. November 2003 http://www.bapen.org.uk
  • 23 Stratton R J, Hackston A, Longmore D. et al . Malnutrition in hospital outpatients and inpatients: prevalence, concurrent validity and ease of use of the „malnutrition universal screening tool” („MUST”) for adults.  British Journal of Nutrition. 2004;  92 799-808
  • 24 Stratton R J, King C, Stroud M. et al . „Malnutrition Universal Screening Tool”predicts mortality and length of hospital stay in acutely ill elderly.  British Journal of Nutrition. 2006;  95 325-330
  • 25 Kondrup J, Allison S, Elia M. et al . ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002.  Clinical Nutrition. 2003;  22 (4) 415-421
  • 26 Bergstrom N, Braden B J, Laguzza A, Holman V. The Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk.  Nursing Research. 1987;  36 (4) 205-210
  • 27 Rasmussen H, Kondrup J, Staun M. et al . Prevalence of patients at nutritional risk in Danish hospitals.  Clinical Nutrition. 2004;  23 1009-1015
  • 28 Rasmussen H, Kondrup J, Ladefoged K, Staun M. Clinical nutrition in Danish hospitals: a questionnaire-based investigation among doctors and nurses.  Clinical Nutrition. 1999;  18 (3) 153-158
  • 29 Move M, Bosaeus I, Rasmussen H. et al . Nutritional routines and attitudes among doctors and nurses in Scandinavia: A questionnaire based survey.  Clinical Nutrition. 2006;  25 254-532

Dr. rer. cur. Antje Tannen

Charité – Universitätsmedizin Berlin, Institut für Medizin-/Pflegepädagogik und Pflegewissenschaft

Charitéplatz 1

10117 Berlin

Phone: 030/450 529 059

Email: antje.tannen@charite.de

    >