Skip to main content
Log in

Österreichische Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie

Austrian nutrition and lifestyle recommendations for gout and hyperuricemia

  • Originalien
  • Published:
Zeitschrift für Rheumatologie Aims and scope Submit manuscript

Zusammenfassung

Hintergrund

Gicht ist die häufigste entzündliche Gelenkerkrankung in der westlichen Welt. Das hat u. a. mit gestiegenem Lebensstil, ausreichender bzw. Überflussernährung und Alkoholkonsum zu tun. Neben adäquater Medikation ist eine Säule in der Betreuung dieser Patienten die Beratung hinsichtlich Ernährung und Lebensstil.

Ziel der Arbeit

Ziel war die Erstellung von Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie durch ein Rheumatologengremium auf Basis der verfügbaren Literatur.

Material und Methoden

Der Arbeitskreis für Osteoarthrose und Kristallarthropathien der Österreichischen Gesellschaft für Rheumatologie und Rehabilitation (ÖGR) hat eine Literaturrecherche zu diesem Thema durchgeführt. Die ausgewählten Arbeiten wurden nach Evidenz gelistet.

Ergebnisse

Aus dieser Literatursuche wurden im Zuge eines Delphi-Prozesses 9 Empfehlungen verfasst: 4 rote „Don’ts“ betreffend zu meidende bzw. zu reduzierende Nahrungs- und Genussmittel, 3 grüne „Dos“ betreffend günstige Nahrungsmittel und Getränke sowie 2 blaue allgemeine Lebensstilempfehlungen. Die gewählte Darstellung ist zweiseitig mit Auflistung der Empfehlungen mit Evidenzgrad, Zustimmungsgrad und Literaturzitaten auf der einen und einer entsprechend den schriftlichen Empfehlungen gestalteten farblich-bildlichen Darstellung der Nahrungsmittel und Getränke in Form eines Kreises auf der Rückseite.

Diskussion

Es wurden in Österreich erstmalig 9 Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen für Patienten mit Gicht und Hyperurikämie im Hinblick auf den klinischen Alltag erstellt. Sie sollen als Anschauungsmaterial für die Aufklärung und Schulung von Patienten sowie als Information für Ärzte dienen.

Abstract

Background

Gout is the most common inflammatory arthropathy in the Western world. This is mainly due to the high socioeconomic status, sufficient even superfluous nutrition, overweight and alcohol consumption. Despite adequate medication, information and advice on nutrition and lifestyle are one of the cornerstones in the management of these patients.

Objective

The aim was to provide recommendations on nutrition and lifestyle in cases of gout and hyperuricemia by a group of rheumatologists, based on a review of the most recent literature.

Materials and methods

The study group for osteoarthritis and crystal arthropathies of the Austrian Society for Rheumatology and Rehabilitation (ÖGR) carried out a literature search on this topic. The selected papers were listed according to the level of evidence.

Results

Based on this literature search nine recommendations were generated and modified via a Delphi approach: four red “don’ts” concerning nutrition and beverages to be avoided, three green “do’s” concerning favorable food as well as two blue general lifestyle recommendations. The format of the recommendations is a two-page leaflet with the list of recommendations, level of evidence, strength of recommendation and literature citations on the front page and a colored icon presentation of food and beverages in a circle, matching the colors of the written recommendations, on the reverse.

Conclusion

For the first time in Austria, nine recommendations on nutrition, beverages and lifestyle for patients with gout and hyperuricemia were defined for everyday practice, as education material for patients and updated information for physicians.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Abb. 1

Literatur

  1. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Engl J Med 350(11):1093–1103

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  2. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet 363:1277–1281

    Article  PubMed  Google Scholar 

  3. Choi JW, Ford ES, Gao X, Choi HK (2008) Sugar-sweetened soft drinks, diet soft drinks and serum uric acid level: the 3rd National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis Rheum 59:109–116

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  4. Choi HK, Willett W, Curhan G (2010) Fructose-rich beverages and risk of gout in women. JAMA 304(20):2270–2278

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  5. Choi HK, Curhan G (2008) Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. Br Med J 336:309–312

    Article  Google Scholar 

  6. Choi HK, Gao X, Curhan G (2009) Vitamin C intake and the risk of gout in men: a prospective study. Arch Intern Med 169:502–507

    Article  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  7. Choi HK, Willett W, Curhan G (2007) Coffee consumption and risk of incident gout in men: a prospective study. Arthritis Rheum 56:2049–2055

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  8. Choi HK, Curhan G (2010) Coffee consumption and risk of incident gout in women: the Nurses‘ Health Study. Am J Clin Nutr 92(4):922–927

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  9. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Curhan G (2005) Obesity, weight change, hypertension, diuretic use, and risk of gout in men: the health professionals follow-up study. Arch Intern Med 165(7):742–748

    Article  PubMed  Google Scholar 

  10. Dalbeth N, Palamano K (2011) Effects of dairy intake on hyperuricemia and gout. Curr Rheumatol Rep 13(2):132–137

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  11. Dalbeth N, Ames R, Gamble GD et al (2012) Effects of skim milk powder enriched with glycomacropeptide and G600 milk fat extract on frequency of gout flares: a proof-of-concept randomized controlled trial. Ann Rheum Dis 71(6):929–934

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  12. Dalbeth N, Stamp L (2014) Hyperuricemia and gout: time for a new staging system? Ann Rheum Dis 73(9):1598–1600

    Article  PubMed  Google Scholar 

  13. Hoffer LJ (2013) Ascorbic acid supplements and kidney stone risk. JAMA Intern Med 173(14):1384

    Article  PubMed  Google Scholar 

  14. Huang HY, Appel LJ, Choi MJ et al (2005) The effects of vitamin C supplementation on serum concentrations of uric acid: results of a randomized controlled trial. Arthritis Rheum 52:1843–1847

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  15. Juraschek SP, Miller ER III, Gelber AC (2013) Body mass index, obesity, and prevalent gout in the United States in 1988–1994 and 2007–2010. Arthritis Care Res (Hoboken) 65(1):127–132

    Article  Google Scholar 

  16. Kaneko K, Yamanobe T, Fujimori S et al (2009) Determination of purine contents of alcoholic beverages using high performance liquid chromatography. Biomed Chromatogr 23(8):858–864

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  17. Kaneko K, Aoyagi Y, Fukuuchi T et al (2014) Total purine base content of common foodstuffs for facilitating nutritional therapy for gout and hyperuricemia. Biol Pharm Bull 37(5):709–721

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  18. Khanna D, Fitzgerald JD, Khanna PP et al (2012) 2012 American College of Rheumatology guidelines for management of gout. Part 1: systematic nonpharmacologic and pharmacologic therapeutic approaches to hyperuricemia. Arthritis Care Res (Hoboken) 64(10):1431–1446

    Article  Google Scholar 

  19. Khanna D, Khanna PP, Fitzgerald JD et al (2012) 2012 American College of Rheumatology guidelines for management of gout. Part 2: therapy and antiinflammatory prophylaxis of acute gouty arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken) 64(19):1447–1461

    Article  Google Scholar 

  20. Li C, Hsieh MC, Chang SJ (2013) Metabolic syndrome, diabetes, and hyperuricemia. Curr Opin Rheumatol 25(2):210–216

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  21. Mitch W, Johnson M, Kirschenbaum J, Lopez R (1981) Effect of large oral doses of ascorbic acid in uric acid excretion by normal subjects. Clin Pharmacol Ther 29:318–321

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  22. Pham NM, Yoshida D, Morita M et al (2010) The relation of coffee consumption to serum uric acid in Japanese men and women aged 49–76 years. J Nutr Metab pii:930757

    Google Scholar 

  23. Rho YH, Zhu Y, Choi HK (2011) The epidemiology of uric acid and fructose. Semin Nephrol 31(5):410–419

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  24. Sautner J, Gruber J, Herold M et al (2014) Austrian 3e-recommendations for diagnosis and management of gout 2013. Wien Klin Wochenschr 126(3–4):79–89

  25. Schlesinger N, Rabinowitz R, Schlesinger MH (2007) Effect of cherry juice concentrate on the secretion of Interleukins by human monocytes exposed to Monosodium Urate crystals in vitro. Ann Rheum Dis Suppl (SAT03779, EULAR, June 16, 2007)

  26. Sivera F, Andrés M, Carmona L et al (2014) Multinational evidence-based recommendations for the diagnosis and management of gout: integrating systematic literature review and expert opinion of a broad panel of rheumatologists in the 3e initiative. Ann Rheum Dis 73(2):328–335

    Article  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  27. Stamp LK, O’Donnell JL, Frampton C et al (2013) Clinically insignificant effect of supplemental vitamin C on serum urate in patients with gout: a pilot randomized controlled trial. Arthritis Rheum 65(6):1636–1642

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  28. Villegas R, Xiang YB, Elasy T et al (2012) Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai Men’s Health Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 22(5):409–416

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  29. Yamanaka H (2011) Japanese guideline for the management of hyperuricemia and gout: second edition. Nucleosides Nucleotides Nucleic Acids 30(12):1018–1029

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  30. Zgaga L, Theodoratou E, Kyle J et al (2012) The association of dietary intake of purine-rich vegetables, sugar-sweetened beverages and dairy with plasma urate, in a cross-sectional study. PLoS One 7(6):e38123

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  31. Zhang W, Doherty M, Pascual E et al (2006) EULAR evidence based recommendations for gout. Part II: Management. Report of a task force of the Standing Committee for International Clinical Studies including Therapeutics (ESCISIT). Ann Rheum Dis 65(10):1312–1324

    Article  PubMed Central  CAS  PubMed  Google Scholar 

  32. Zhu Y, Zhang Y, Choi HK (2010) The serum urate-lowering impact of weight loss among men with a high cardiovascular risk profile: the Multiple Risk Factor Intervention Trial. Rheumatology (Oxford) 49(12):2391–2399

Download references

Danksagung

Die Drucklegung der Bögen wird von der Firma Menarini Pharma unterstützt. Die Empfehlungen stehen über die Homepage der ÖGR für Patienten und interessierte Kollegen zum Download bereit (http://www.rheumatologie.at/pdf/OeGR_Ernaehrungsempfehlung-Gicht_2014.pdf).

Einhaltung ethischer Richtlinien

Interessenkonflikt. J. Sautner, G. Eichbauer-Sturm, J. Gruber, R. Puchner, P. Spellitz, C. Strehblow, J. Zwerina und G. Eberl geben an, dass kein Interessenkonflikt besteht.

Dieser Beitrag beinhaltet keine Studien an Menschen oder Tieren.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Consortia

Corresponding author

Correspondence to J. Sautner.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Sautner, J., Eichbauer-Sturm, G., Gruber, J. et al. Österreichische Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie. Z Rheumatol 74, 631–636 (2015). https://doi.org/10.1007/s00393-015-1580-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s00393-015-1580-7

Schlüsselwörter

Keywords

Navigation