Zusammenfassung
Hintergrund
Im Verlauf einer Demenzerkrankung treten früher oder später Ernährungsprobleme auf und es stellt sich die Frage, welche Maßnahmen effektiv sind, um eine bedarfsgerechte Ernährung zu gewährleisten und so zum Erhalt von Gesundheit, Funktionalität und Selbstständigkeit beizutragen.
Ziel
Dieser Beitrag soll einen Überblick über den aktuellen Kenntnisstand zur Ernährung bei Demenzerkrankungen bieten.
Methodik
Die Arbeit basiert auf der aktuellen Leitlinie der European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) zur Ernährung bei Demenz, in der die verfügbare Evidenz systematisch untersucht wurde.
Ergebnisse
Ernährungsmaßnahmen sollten fester Bestandteil der Behandlung von Demenzpatienten sein. Voraussetzung dafür sind ein routinemäßiges Screening auf Mangelernährung, ggf. mit nachfolgendem Assessment, und eine regelmäßige Kontrolle des Körpergewichts, um vorhandene Probleme frühzeitig zu erkennen. Eine ausreichende orale Ernährung kann in allen Stadien der Demenz durch ein hochwertiges und ansprechendes, bedürfnisgerechtes Essensangebot in entspannter Atmosphäre, durch individuell benötigte Unterstützung und durch Beseitigung möglicher Ursachen von Mangelernährung gefördert werden. Reichen übliche und angereicherte Nahrungsmittel nicht aus, um den Energie- und Nährstoffbedarf zu decken, wird Trinknahrung zur Verbesserung des Ernährungszustands empfohlen. Positive Effekte einer Energie- und/oder Nährstoffsupplementierung auf die kognitiven Fähigkeiten sind nicht belegt. Eine künstliche Ernährung sollte nur ausnahmsweise zum Einsatz kommen, und zwar nach sorgfältiger Nutzen-Risiko-Abwägung unter Berücksichtigung des (mutmaßlichen) Patientenwillens. Für Patienten mit schwerer Demenz oder am Lebensende wird künstliche Ernährung generell nicht empfohlen.
Abstract
Background
In the course of dementia sooner or later nutritional problems appear, and the question arises which interventions are effective in ensuring adequate nutrition and thus may contribute to the maintenance of health, functionality and independence.
Objective
This overview presents the state of knowledge regarding nutrition in dementia.
Methods
This work is based on the present guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) on nutrition in dementia, which systematically investigated relevant available evidence.
Results
Nutritional interventions should be an integral component of dementia treatment. They should be based on a routine screening for malnutrition, followed by assessment when appropriate, and periodic body weight control in order to recognize problems early. In all stages of dementia, adequate oral nutrition can be supported by attractive, high-quality food according to individual needs served in a pleasant ambience, by adequate nursing support and treatment of underlying causes of malnutrition. If nutritional requirements are not met by usual or enriched food, oral nutritional supplements are recommended in order to improve nutritional status. Beneficial effects of energy and/or nutrient supplementation on cognitive abilities are however not proven. Artificial nutrition is only rarely indicated, namely after careful weighing of individual benefits and risks considering the patients (presumed) will. In patients with advanced dementia and in the terminal phase of life artificial nutrition is not recommended.
Literatur
Allen VJ, Methven L, Gosney MA (2013) Use of nutritional complete supplements in older adults with dementia: systematic review and meta-analysis of clinical outcomes. Clin Nutr 32:950–957
Alzheimer’s Disease International (ADI). Nutrition and dementia. Alzheimer’s Disease International (ADI), (http://www.alz.co.uk/sites/default/files/pdfs/nutrition-and-dementia.pdf. Zugegriffen: 21.12.2016)
Biernacki C, Barratt J (2001) Improving the nutritional status of people with dementia. Br J Nurs 10:1104–1114
Blandford G, Watkins L, Mulvilhill MN, Taylor B (1998) Assessing abnormal feeding behavior in dementia: a taxonomy and initial findings. In: Vellas B, Riviere S, Fitten J (Hrsg) Weight loss & eating behaviour in Alzheimer’s patients. Serdi, Toulouse, S 47–64
Boylston E, Ryan C, Brown C, Westfall B (1996) Preventing precipitous weight loss in demented patients by altering food texture. J Nutr Elder 15:43–48
Chang CC, Lin LC (2005) Effects of a feeding skills training programme on nursing assistants and dementia patients. J Clin Nurs 14:1185–1192
Dunne TE, Neargarder SA, Cipolloni PB, Cronin-Golomb A (2004) Visual contrast enhances food and liquid intake in advanced Alzheimer’s disease. Clin Nutr 23:533–538
Edwards NE, Beck AM (2013) The influence of aquariums on weight in individuals with dementia. Alzheimer Dis Assoc Disord 27:379–383
Guigoz Y, Lauque S, Vellas BJ (2002) Identifying the elderly at risk for malnutrition. The Mini Nutritional Assessment. Clin Geriatr Med 18:737–757
Kaiser MJ, Bauer JM, Ramsch C et al (2009) Validation of the Mini Nutritional Assessment short-form (MNA-SF): a practical tool for identification of nutritional status. J Nutr Health Aging 13:782–788
Keller HH, Gibbs AJ, Boudreau LD, Goy RE, Pattillo MS, Brown HM (2003) Prevention of weight loss in dementia with comprehensive nutritional treatment. J Am Geriatr Soc 51:945–952
Liu W, Cheon J, Thomas SA (2013) Interventions on mealtime difficulties in older adults with dementia: A systematic review. Int J Nurs Stud. doi:10.1016/j.ijnurstu.2012.12.021
Mamhidir AG, Karlsson I, Norberg A, Mona K (2007) Weight increase in patients with dementia, and alteration in meal routines and meal environment after integrity promoting care. J Clin Nurs 16:987–996
Mitchell SL, Teno JM, Kiely DK, Shaffer ML, Jones RN, Prigerson HG et al (2009) The clinical course of advanced dementia. N Engl J Med 361:1529–1538
Niedert KC (2005) Position of the American Dietetic Association: liberalization of the diet prescription improves quality of life for older adults in long-term care. J Am Diet Assoc 105:1955–1965
Riviere S, Gillette-Guyonnet S, Voisin T, Reynish E, Andrieu S, Lauque S et al (2001) A nutritional education program could prevent weight loss and slow cognitive decline in Alzheimer’s disease. J Nutr Health Aging 5:295–299
Salva A, Andrieu S, Fernandez E, Schiffrin EJ, Moulin J, Decarli B et al (2011) Health and nutrition promotion program for patients with dementia (NutriAlz): cluster randomized trial. J Nutr Health Aging 15:822–830
Sampson EL, Candy B, Jones L (2009) Enteral tube feeding for older people with advanced dementia. Cochrane Database Syst Rev 15(2):CD007209. doi:10.1002/14651858.cd007209.pub2
Simmons SF, Keeler E, Zhuo X, Hickey KA, Sato HW, Schnelle JF (2008) Prevention of unintentional weight loss in nursing home residents: a controlled trial of feeding assistance. J Am Geriatr Soc 56:1466–1473
Simmons SF, Walker KA, Osterweil D (2005) The effect of megestrol acetate on oral food and fluid intake in nursing home residents: a pilot study. J Am Med Dir Assoc 6:S5–S11
Soltesz KS, Dayton JH (1993) Finger foods help those with Alzheimer’s maintain weight. J Am Diet Assoc 93:1106–1108
Suominen MH, Kivisto SM, Pitkala KH (2007) The effects of nutrition education on professionals’ practice and on the nutrition of aged residents in dementia wards. Eur J Clin Nutr 61:1226–1232
Tully MW, Lambros Matrakas K, Musallam K (1998) The eating behavior scale: a simple method of assessing functional ability in patients with Alzheimer’s disease. J Nutr Health Aging 2:119–121
Volicer L, Stelly M, Morris J, McLaughlin J, Volicer BJ (1997) Effects of dronabinol on anorexia and disturbed behavior in patients with Alzheimer’s disease. Int J Geriatr Psychiatry 12:913–919
Volkert D, Chourdakis M, Faxen-Irving G, Frühwald T, Landi F, Suominen M, Vandewoude M, Wirth R, Schneider SM (2015) ESPEN Guidelines on Nutrition in Dementia. Clin Nutr 34:1052–1073. doi: 10.1016/j.clnu.2015.09.004. http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(15)00237-X/pdf. Zugegriffen: 21 Dez 2016
Volkert D, Sieber CC, Wirth R (2016) Ernährung bei Demenz. Neue Leitlinie der „European Society for Clinical Nutrition and Metabolism“. Dtsch Med Wochenschr 141:762–766
Watson R, Deary IJ (1994) Measuring feeding difficulty in patients with dementia: multivariate analysis of feeding problems, nursing intervention and indicators of feeding difficulty. J Adv Nurs 20:283–287
Whear R, Abbott R, Thompson-Coon J, Bethel A, Rogers M, Hemsley A et al (2014) Effectiveness of mealtime interventions on behavior symptoms of people with dementia living in care homes: a systematic review. J Am Med Dir Assoc 15:185–193
Yeh SS, Wu SY, Lee TP, Olson JS, Stevens MR, Dixon T et al (2000) Improvement in quality-of-life measures and stimulation of weight gain after treatment with megestrol acetate oral suspension in geriatric cachexia: results of a double-blind, placebo-controlled study. J Am Geriatr Soc 48:485–492
Young KWH, Greenwood CE (2001) Shift in diurnal feeding patterns in nursing home residents with Alzheimer’s disease. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 56:M700–M706
Author information
Authors and Affiliations
Corresponding author
Ethics declarations
Interessenkonflikt
D. Volkert hat von den Firmen Nestlé und Nutricia Honorare für Vorträge und in den vergangenen zwei Jahren eine Studienunterstützung von der Medical Nutrition Industry International (MNI) erhalten.
Dieser Beitrag beinhaltet keine von den Autoren durchgeführten Studien an Menschen oder Tieren.
Additional information
Redaktion
C. Sieber, Nürnberg
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Volkert, D. Ernährung bei Demenzerkrankungen. Internist 58, 141–148 (2017). https://doi.org/10.1007/s00108-016-0177-9
Published:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/s00108-016-0177-9
Schlüsselwörter
- Sondenernährung
- Mangelernährung
- Nahrungsergänzung
- Kognitive Beeinträchtigungen
- Erfassung der Ernährungssituation